In een onderzoek naar de diefstal van bestelbussen in Zuid-Nederland zijn dinsdagochtend 10 december vijf mannen aangehouden. In juli van dit jaar kwam bij de politie informatie binnen dat een groepering in de omgeving van Oss zich op grote schaal bezig zou houden met de diefstal van bestelbussen. Voornamelijk van het model Mercedes Benz Sprinter.
Onderzoek
In het verdere onderzoek kwamen uiteindelijk vijf verdachten in beeld die dinsdagmorgen 10 december zijn aangehouden. Het gaat om twee mannen van 23 en 24 jaar uit Oss, een 39-jarige man uit Geffen, een 24-jarige man uit ’s-Hertogenbosch en een 24-jarige man uit Berghem.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het mogelijk gaat om de diefstal van meer dan honderd bestelbussen. Deze diefstallen zouden vooral in Zuid-Nederland hebben plaats gevonden. De nu aangehouden verdachten verdenkt de politie in ieder geval van een aantal van deze diefstallen. Er wordt uiteraard nog verder onderzoek gedaan.
Bij de aanhoudingen van de verdachten werd ook hun woning doorzocht. Daarbij werden diverse goederen in beslag genomen voor verder onderzoek. Vanwege datzelfde onderzoek kan de politie op dit moment geen verdere details delen.
Samenwerking
In het onderzoek werd nauw samengewerkt met het Verbond van Verzekeraars en enkele slachtoffers van de diefstallen. Deze samenwerking helpt enorm in de strijd tegen voertuigcriminaliteit. Een belangrijke strijd omdat de kosten voor de maatschappij van honderd gestolen bestelbussen enorm is.
Afpakken
Tijdens de doorzoekingen zijn twee voertuigen en een aanzienlijk geldbedrag van duizenden euro’s in beslag genomen. Daarop is conservatoir beslag gelegd. Het afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.
Bron: Politie