Publiek-private samenwerking
Sinds 2020 ligt onze primaire focus op de bestrijding van georganiseerde voertuigcriminaliteit door gezamenlijke samenwerking met de politie, verzekeringsmaatschappijen en ons team. Bij Digitpol is onze missie om operationele ondersteuning te bieden aan lopende onderzoeken wanneer extra middelen nodig zijn. We werken samen met wetshandhavingsinstanties in een publiek-private samenwerking. Als privébureau gespecialiseerd in onderzoek en forensisch werk verzamelen we realtime informatie en ontwikkelen we diepgaande kennis over de werkwijzen van criminelen. Het delen van deze gegevens met wetshandhavingsinstanties versterkt onze gezamenlijke inspanningen in de strijd tegen criminaliteit.
DIGITPOL heeft een partnerschap met Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) gesloten om bij te dragen aan alle nationale zaken met betrekking tot gestolen voertuigen.
Wat doet VbV?
VbV vertegenwoordigt de belangen van schadeverzekeraars, verzekerden, leasemaatschappijen en verhuurbedrijven die door voertuig- en vaartuiggerelateerde criminaliteit worden benadeeld.
Info: https://stichtingvbv.nl/over-vbv/hoe-wij-werken/
DIGITPOL - VBV Partnership: https://stichtingvbv.nl/nieuws/vbv-en-digitpol-sluiten-een-driejarige-overeenkomst/
Governance
VbV koppelt de publiek-private wereld aan elkaar en werkt nauw samen met haar partners in de bestrijding van voertuigcriminaliteit. Voertuigcriminaliteit is een internationaal fenomeen, daarom behartigt VbV ook internationaal de collectieve belangen van de schadeverzekeraars en andere rechthebbenden.
Artikel 2: Het Vermiste Auto Register (VAR)
In dit register worden sinds 1993 door Stichting VbV de door de eigenaar/houder gemelde vermiste en gestolen voertuigen geregistreerd. VAR-registratie vindt plaats ten behoeve van de private dimensie van de bestrijding van voertuigcriminaliteit, te weten het terugvinden en -bezorgen van het voertuig. Het betreft een gratis service, ook indien er geen sprake is van diefstaldekking. Voertuig(status) informatie in het VAR-register wordt verstrekt aan de Nationale politie, de RDW en aan de betreffende verzekeraar c.q. eigenaar van het voertuig (leasemaatschappij/verhuurbedrijf).
Artikel 3: Aangifte en diefstalmelding bij stichting VbV
Vermist melding
3.1. Bij diefstal van een auto, motor, aanhanger of caravan kan er uitsluitend telefonisch aangifte worden gedaan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) (088 00 87 444) van de politie. AGV is onderdeel van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) – een samenwerkingsverband van de politie, RDW en VbV. Het voertuig wordt dan direct als gestolen geregistreerd. Na de telefonische aangifte verstuurt het Aangifteloket Gestolen Voertuigen meteen een bevestigingsmail van de aangifte met een link naar de vragenlijst van VbV. Melding van gestolen snorfietsen, brommers en scooters kan uitsluitend plaatsvinden via de website van VbV (www.stichtingvbv.nl).
3.2. Indien een diefstal- en vermissingssignaal is geplaatst en het voertuig wordt teruggevonden, dient de melder van dit terugvinden zo snel mogelijk melding te maken, eveneens via telefoonnummer 055-7410001.
3.3. Door het doen van de (digitale) melding is Stichting VbV gemachtigd om het voertuig terug te halen en bezorgen en -wanneer er sprake is van een dader- namens de benadeelde regres te nemen op deze dader.
Aangifte
3.4. Indien er sprake is van een melding in het kader van het Aangifteproces Gestolen Voertuigen verwerkt een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) vervolgens de opgegeven informatie tot een aangifte in het registratiesysteem van de politie, waarna het diefstalsignaal A87 wordt geplaatst. Wanneer er sprake is van vermissing van een snorfiets, brommer of scooter dient de aangever zelf te zorgen voor aangifte bij de politie (via www.politie.nl).