[fl_builder_insert_layout slug="top-bar"]
Author:
Category Cyber beveiliging

Cybersecuritybedrijf CrowdStrike heeft op 30 maart aangegeven een digitale aanval op gebruikers van het softwarepakket 3CX te hebben waargenomen. 3CX is een veelgebruikte en uitgebreide VoIP-softwareoplossing voor bedrijven, die bijvoorbeeld wordt gebruikt door onder andere telefooncentrales. Het NCSC adviseert gebruikers van deze software direct actie te ondernemen.

Wat is er aan de hand?
Het gaat om een supplychain-aanval waarbij mogelijk veel gebruikers van deze software zijn getroffen. In de 3CX Desktop-App voor Windows versie 7 zit een stukje software dat besmet is met malware. 3CX heeft aangegeven dat versie 7 sinds eind maart 2023 per update beschikbaar is. Het softwarebedrijf werkt aan een nieuwe versie waarmee dit probleem moet wordenverholpen. Deze zal zo snel mogelijk beschikbaar wordt gesteld voor gebruikers.

Handelingsperspectief
> 3CX adviseert het softwareprogramma volledig te verwijderen indien versie 7 op het systeem aanwezig is. Wanneer 3CX noodzakelijk is voor een vitaal proces binnen uw organisatie raden zij aan de webapplicatie te gebruiken.
> Het NCSC adviseert organisaties die gebruik maken van 3CX dringend dit advies op te volgen en na het verwijderen van de besmette update grondig onderzoek te doen binnen hun systemen. Onder dit bericht zijn diverse bronnen te vinden met tools, YARA- en Sigmaregels en indicatoren die voor dergelijk onderzoek gebruikt kunnen worden.
> Het NCSC adviseert ook partijen die nog gebruikmaken van een oude versie (versie <7) expliciet ook onderzoek te doen naar mogelijke compromittatie van hun systemen en waakzaam te zijn op signalen van mogelijk misbruik.

Neemt u ICT diensten af via een leverancier?
Wanneer u gebruik maakt van 3CX via een tussenpersoon neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw leverancier.

Bronnen met technische details
Huntress
Valhalla
GitHub 
Sentinelone

Het NCSC houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Deze pagina wordt geupdate wanneer er meer informatie beschikbaar is.

[ad_2]

Source link

Wordt uw bedrijf getroffen door cybercriminaliteit?

Als u een cybercrime of cyberaanval overkomt, moet u snel reageren. Cybercriminaliteit in zijn verschillende formaten, zoals online identiteitsdiefstal, financiële fraude, stalking, pesten, hacking, e-mailfraude, e-mailspoofing, factuurfraude, e-mailzwendel, bankzwendel, CEO-fraude. Cyberfraude kan leiden tot grote ontwrichting en financiële rampen. Neem contact op met de hotlines van Digitpol of reageer online op ons.

Email: info@digitpol.com Bel: +31558448040

You must be logged in to post a comment.